Pauliina Pitkäsen rooli omassa joukkueessaan on korvaamaton – fysioterapeutti kertoo työnkuvastaan ja antaa vinkkejä nuorille pelaajille
HJK:n Subway Kansallisen Liigan joukkueen fysioterapeutti Pauliina Pitkänen avasi haastattelussa, mitä kaikkea hänen työnsä pitää sisällään. Hän kertoi myös muutamia ohjeita niin nuorille kuin vähän kokeneemmillekin jalkapalloilijoille.
Jalkapallojoukkueessa on muitakin tärkeitä henkilöitä kuin itse pelaajat. Yksi heistä on joukkueen fysioterapeutti. Pauliina Pitkänen valmistui fysioterapeutiksi vuonna 2019 ja on toiminut HJK:n taustajoukoissa jo neljä kautta.
Pitkänen kertoo päätyneensä alalle, sillä on ex-lentopalloilijana aina toivonut työtä urheilun parissa.
-Fysioterapeutin työtehtäviin kuuluu pelaajien kuntoutus, mikä on minun tärkein tehtäväni. Sen lisäksi vammojen ennaltaehkäisy. Toimenpiteet vammojen välttämiseksi ovat erityisen tärkeitä.
Pitkänen korostaa nuorille jalkapalloilijoille syömistä ja nukkumista sekä oman kropan huoltoa ja kuuntelua. Hän kehottaa treenaamaan kovaa ja olemaan pienellä kynnyksellä yhteydessä seuran fysioterapeuttiin tai valmentajaan, jos on mitään huolia tai vaivoja.
-Minun näkökulmastani pelaajana huipulle pääseminen vaatii, että loukkaantumisen osuessa kohdalle tehdään ohjeiden mukaisesti kaikki kuntoutukset. Tulee panostaa niihin osa-alueisiin, mitä pystyy treenaamaan loukkaantuneena. Tällöin voi palata vahvempana takaisin kentälle.
Pitkänen kertoo rasitusmurtumien ja rasitusperäisten vammojen olevan yleisimpiä nuorilla. Ne kohdistuvat kasvuikäisillä luiden kasvulevyihin. Aikuisilla on taas eniten akuutteja nivelsidevammoja sekä muita nilkka-, polvi- ja reiden alueen vammoja.
-Mahdollisia vammoja voi ehkäistä lämmittelemällä huolellisesti. Nilkan ja polven alueilla auttaa tasapainoharjoittelu, alaraajalinjauksen hallitseminen ja riittävä voima. Oman kehon kuuntelu on tärkeää. Pitää osata tunnistaa hetket jolloin ei ole enää järkevää jatkaa.
Pitkänen kertoo laittavansa vapaa-ajallaan paljon ruokaa. Hän tykkää tehdä kaikkia käsitöitä, kuten virkkausta ja neulontaa. Vaikka hän ei enää harrasta lentopalloa, käy Pitkänen kesäisin pelaamassa beach volleyta (rantalentopallo) aina, kun mahdollista.
Pitkäsen näkökulmasta haastavinta hänen työssään on, että koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Aina voi tulla joku loukkaantuminen kentällä, johon pitää osata reagoida nopeasti. Myös päätöksenteko on vaikeaa, sillä pitää tietää milloin ottaa pelaaja sivuun tai milloin päästää takaisin pelaamaan.
Hänen mielestään mukavinta on se, että voi olla osa pelaajien arkea. Voi vaihtaa teippauksen aikana kopissa kuulumisia ja pelaajat ovat oikeastaan hänelle kavereita tai tuttuja.
Jutun on tehnyt alusta loppuun Moona Hovi Pasilan peruskoulusta. Hän toimi Subway Kansallisen Liigan viestinnässä TET-harjoittelijana. Myös jutun artikkelikuva Pauliina Pitkäsestä on Moonan ottama.