Hyppää sisältöön

Historiallinen uudistus – myös Subway Kansallisen Liigan hopeajoukkue Eurooppaan

27.09.2024

UEFA:n uusi naisten seurajoukkuekilpailu avaa paikan myös toiselle kotimaiselle joukkueelle, joka pääsee mittaamaan tasoaan eurokentillä. Subway Kansallisen Liigan hopeajoukkue saa osallistumisoikeuden tähän uuteen kilpailuun.

Hallitseva Suomen mestari on perinteisesti edennyt mukaan Mestarien liigan otteluihin seuraavalla kaudella.

Tänä syksynä Kuopion Palloseura oli hallitsevana Suomen mestarina mukana Mestarien liigan avauskierroksen miniturnauksessa Liettuassa.

UEFA:n miesten seurajoukkuekilpailuissa on nähty jo pitkään Mestarien liigan lisäksi Eurooppa-liiga ja tuoreimpana Konferenssiliiga. Nyt UEFA lanseeraa myös naisten puolelle uuden kilpailun Mestarien liigan rinnalle.

Uusi seurajoukkuekilpailu käynnistyy ensi vuonna, tarjoten myös hopeasijalle yltävälle joukkueelle mahdollisuuden kansainvälisiin otteluihin. Tämä tuo lisäpanosta meneillään olevaan kauteen, jossa hopeasijan merkitys kasvaa entisestään.

– Uudistus on ehdottoman tärkeää myös Subway Kansallisen Liigan kehittymiselle ja on hienoa, miten UEFA on tehnyt strategisia päätöksiä juuri jäsenmaidensa naisten pääsarjojen edistämiseksi. Tämä uusi kilpailu mahdollistaa kansainvälisiä otteluita useammalle joukkueelle ja nostaa samalla liigan standardeja korkeammalle, kertoo Subway Kansallisen Liigan kehityspäällikkö Minna Kauppinen.

Hän korostaa, että naisten pelaaman jalkapallon kehittämiseksi on yhdessä tehtävä vahvoja tekoja, jotta joukkueemme pärjäävät tulevaisuudessa eurokentillä. Menestys mahdollistaa Kauppisen mukaan myös pääsarjaseurojemme taloudellisten resurssien kehittymisen.

– On hienoa, että uudistuksen myötä saamme lisäjännitystä loppukauteen ja hopeasijan merkitys kasvaa entisestään – avaten ovet Eurooppaan. Kaikki on vielä auki toisen sijan suhteen ja paljon on siis pelissä, Kauppinen jatkaa.

Subway Kansallisen Liigan puheenjohtaja ja UEFA:n naisten jalkapallokomitean jäsen Mariet Louhento pitää uudistusta merkittävänä mahdollisuutena suomalaiselle jalkapallolle.

– On hienoa, että kotimainen liiga saa lisää kiinnostavuutta. Kansallisen pääsarjauudistus sekä paikka UEFA:n kakkoskilpailussa tuovat lisää panosta liigaan ja mahdollistavat seuroille uusia tavoitteita. Tämä nostaa sarjan kilpailullisuutta, kun useammalla joukkueella on mahdollisuus taistella paikasta myös eurokentille, Louhento kommentoi.

Hän nostaa kuitenkin esiin ajoitukseen liittyvän haasteen.

– Kilpailun virallinen informaatio saatiin harmillisesti vasta neljä kierrosta ennen kauden loppua. Euroopassa useimmat sarjat pelataan talvikalenterin mukaan ja ne päättyvät vasta keväällä, mikä mahdollistaa myöhemmän tiedotuksen. Meille olisi ollut tärkeää saada tieto jo aikaisemmin, jotta olisimme voineet valmistella seurat ja viestiä asiasta hyvissä ajoin ennen kauden päättymistä. Onneksi ensi syksynä käynnistyviin UEFA:n seurajoukkuekilpailuihin on kuitenkin riittävästi aikaa valmistautua, Louhento toteaa.

Mestarien liigan alkukierrokset säilyvät ennallaan. Suomen mestarijoukkue aloittaa kilpailun toisen kierroksen miniturnauksessa, jonka voittaja etenee seuraavaan vaiheeseen. Kolmannella kierroksella pelataan kaksiosainen ottelu arvottua vastustajaa vastaan. Otteluparin voittaja etenee Mestarien liigan uuteen liigavaiheeseen.

Uusi seurajoukkuekilpailu pelataan kuuden kierroksen pudotuspelinä ja kaikki kierrokset, mukaan lukien finaali, ovat kaksiosaisia ottelupareja. Joukkueet kohtaavat toisensa niin kotikentällään kuin vieraissa.

Kilpailussa mukana olevat sarjat päätettiin hiljattain. Subway Kansallinen Liiga ansaitsi UEFA-rankingin perusteella paikan siihen. Tilanne kyseisessä rajapinnassa oli erittäin tiukka. Suomi oli 24. eli viimeinen maa, joka paikan sai.

Kakkoskilpailuun osallistuu suoraan 13 joukkuetta. Kolmanneksi sijoittuneet joukkueet UEFA-rankingissa sijoilla 8–13 olevista liigoista sekä toiseksi sijoittuneet liigoista sijoilla 18–24.

Lisäksi joukkueet, jotka putoavat Mestarien liigan kolmannella kierroksella, sekä toisen kierroksen turnauksissa toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet joukkueet saavat toisen mahdollisuuden tässä uudessa kilpailussa.

UEFA julkaisee uuden kilpailun nimen sekä brändin myöhemmin.

Syksyn otteluissa riittää siis panosta. Subway Kansallisen Liigan kärjessä on HJK, joka olisi tällä hetkellä etenemässä Mestarien liigan otteluita kohden ensi kaudella. Paljon on vielä auki, varsinkin uuden europelipaikan osalta. KuPS on sarjassa toisena, mutta vain kolme pistettä HPS:n edellä.

Kuva: UEFA

Search