HJK pääsi nostamaan pokaalia ja KuPS nappasi toisen europaikan – Haastajasarjassa hurja taistelu

18.10.2024

Subway Kansallisen Liigan kausi 2024 huipentui perjantaina. Mestaruussarjassa HJK juhli tuplamestaruutta kotiyleisönsä edessä. Haastajasarjassa jännitys säilyi viimeisille hetkille asti.

HJK oli varmistanut Suomen mestaruutensa jo ennen päätöskierrosta. Bolt Arenan nurmella nähtiin kuitenkin todella aktiivinen helsinkiläisjoukkue, joka päätti kautensa 3-0-voittoon Åland Unitedista.

Maalinteossa onnistuivat Elli-Noora Kainulainen, Lotta Kalske ja Milja Kiviranta. HJK:lle kausi oli jättimenestys. Subway Kansallisen Liigan mestaruus tuli selvällä marginaalilla ja lisäksi palkintokaappiin tuli myös Suomen Cupin voitto.

Kapteeni Maaria Roth pääsikin perjantai-iltana jo Tammelasta tuttuun puuhaan nostaessaan pokaalin ilmaan joukkueensa edessä.

Maaria Roth on päässyt nostamaan pokaalia kauden aikana jo kahdesti. Kuva: Jyri Sulander.

Helsingin Paloheinässä oli panoksia, vaikka JYA Housing Areenalla kohtasivatkin kaksi mitalin varmistanutta joukkuetta. Panoksena oli hopeasija ja paikka ensi vuonna alkavaan uuteen UEFA:n seurajoukkuekilpailuun.

HPS tarvitsi kotiyleisönsä edessä voiton, mutta tällä kertaa se jäi haaveeksi. Roosa Ariyo viimeisteli ottelun molemmat maalit. Ensimmäisen avausjaksolla tarkalla puskulla takatolpalta ja toisella nelivitosella KuPS-hyökkääjä sijoitti pallon hallitusti takakulmaan.

Hallitsevana tuplamestarina kauteen lähtenyt kuopiolaisjoukkue pääsee siis mittaamaan tasoaan eurokentillä myös kaudella 2025.

Myös HPS-leirissä on ehdottomasti syytä hymyyn. Kausi päättyi historiallisiin pronssimitalijuhliin. Neljänneksi Subway Kansallisen Liigan kaudella 2024 sijoittui Åland United.

KuPS ja HPS taistelivat europaikasta aivan kauden viimeisille hetkille asti. Kuva: Pasi Aalto.

Haastajasarjan osalta perjantaihin lähdettiin kutkuttavan jännittävistä asetelmista. PK-35 Vantaa oli varmistanut jo sarjapaikkansa ja PKKU:n putoaminen ensi kaudeksi Kansalliseen Ykköseen oli niin ikään varmistunut.

Sen sijaan kaksi muuta sarjapaikkaa ensi kaudeksi Subway Kansalliseen Liigaan olivat auki.

Tammelassa Ilves sai vieraakseen PK-35:n. Kotijoukkueelle ottelusta kelpasi oikeastaan vain voitto. Ilves aloittikin kamppailun todella terävästi ja loi ensimmäisen maalipaikkansa jo alkusekunneilla.

Hurjan kirin syksyllä ottanut PK-35 oli joukkueista kuitenkin se, joka pääsi juhlimaan aikaista johto-osumaa. Helsinkiläisjoukkue sai rangaistuspotkun ottelun kolmannella minuutilla, jonka ampui varmasti sisään Hertta Laurinkoski.

Vielä hetki ennen taukoa Jamie Rita pääsi sijoittamaan pallon tarkasti vasempaan alakulmaan ja PK-35 pääsi tauolle kahden maalin johtoasemassa.

Ilveksen osalta sarjapaikkataistelu vaikutti saaneen lopullisen kuoliniskun 56. minuutilla, kun Laurinkoski osui kulmapotkusta toistamiseen.

Tamperelaisjoukkue nousi kuitenkin vielä taisteluun mukaan. Amelia Luotonen kavensi tunnin kohdalla ja hetken päästä Luotonen alusti Matilda Sarlinin 2-3-kavennuksen.

Ilves haki lisämaaleja vimmatusti ja sai luotua paikkoja, mutta PK-35:n puolustusmuuri ja maalivahti Tanja Kotoaro kestivät loppuun asti. PK-35 pääsi juhlimaan sarjapaikan varmistamista Tammelasta. Ilvekselle perjantain tulos tarkoitti putoamista Kansalliseen Ykköseen.

PK-35 juhli Tammelan illassa. Kuva: Elna Rikkinen.

Vantaan Myyrmäessä FC Honka oli myös pakkovoiton edessä PK-35 Vantaan vieraana. Espoolaisjoukkue hakikin täydet kolme pistettä.

Avauspuoliaika oli maaliton, mutta toisella jaksolla FC Honka iski kahdesti. Ensin kulmapotkusta Milla Punsar puski vieraat johtoon ajassa 68. minuuttia.

Viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa Ilona Walta pääsi keskitykseen päineen väliin takatolpalla ja tuplasi espoolaisten johdon.

FC Honka voitti Myyrmäessä 2-0, mutta Haastajasarjan muiden kamppailuiden tulokset eivät olleet suotuisia, joten myös espoolaisjoukkue putoaa ensi kaudeksi Kansalliseen Ykköseen.

Viimeisen säilyjän paikan nappasi Jyväskylän Pallokerho. Kotiyleisönsä edessä Viitaniemessä sarjanousija kohtasi toisen pääsarjaan täksi kaudeksi nousseen joukkueen – PKKU:n.

Ottelu päättyi jyväskyläläisten 2-0-voittoon. Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen Lotta Puolakka pääsi noin pilkun tuntumasta tälläämään irtopallosta JyPKin johtoon.

Aivan avauspuoliajan loppuhetkillä pallo kimpoili suotuisasti kotijoukkueen kannalta rangaistusalueella ja ensimmäisenä irtopalloon ehti Alma Forstén, joka sijoitti varmasti JyPKin toisen osuman etukulmaan.

Samat lukemat näkyivät tulostaululla myös kamppailun päätyttyä, joten JyPK pelaa pääsarjassa myös kaudella 2025.

Subway Kansallisesta Liigasta putoavat siis FC Honka, Ilves ja PKKU. Ensi kaudeksi liigaan nousee puolestaan VIFK.

Artikkelikuva: Jyri Sulander