HPS varmisti mitalin – Ilves nousi säilyjän paikalle ennen viimeistä kierrosta

13.10.2024

Subway Kansallisessa Liigassa pelattiin kaksi merkittävää ottelua sunnuntaina.

Haastajasarjassa Ilves matkusti PKKU:n vieraaksi. Järvenpään keskuskentällä pelattu kamppailu oli varsin tasaväkinen. Edelleen tiukasti sarjapaikastaan taisteleva Ilves vei ottelun alkuhetkiä, mutta hiljalleen myös PKKU pääsi paremmin peliin mukaan. Kotijoukkueella oli useampia mahdollisuuksia avausjaksolla, joista osa syntyi tamperelaisjoukkueen huolimattomien syöttöjen kautta. Avausnelivitosen hallitsevampi osapuoli oli kaikesta huolimatta ja odotetusti Ilves.

Maaleja ei ensimmäisellä puoliajalla kuitenkaan nähty, mutta 59. minuutilla Heta Olmala helpotti Ilveksen paineita. Ensin Anna Olmala pääsi rangaistusalueen vasemmalta reunalta laukomaan. Sen PKKU-vahti Josefina Långström vielä torjui, mutta jatkopallon iski sisään Heta Olmala.

Reilut kymmenen minuuttia myöhemmin Saana Tuomala harhautti ensin muutaman kotijoukkueen pelaajan keskialueella, eteni kohden rangaistusaluetta ja laukoi rajan tuntumasta tulisesti Ilveksen toisen osuman.

2-0-johto kesti loppuun asti ja Ilves nousi Haastajasarjassa kolmanneksi eli viimeiselle säilyjän paikalle, kun sarjaa on jäljellä yksi kierros.

Kuva: Pasi Aalto

Mestaruussarjan puolella panoksena oli mitalit ja europaikka. Åland United tarvitsi kotonaan voiton säilyttääkseen mitalihaaveensa ja vierasjoukkue HPS sen sijaan vähintään tasapelin mitalin varmistamiseen, mutta voitolla haaveet hopeasta sekä europaikasta pysyisivät myös elossa.

HPS tulikin otteluun todella kovaa. Jo seitsemännellä minuutilla Henni Rinkinen ohjasi maalin edustalta Helmi Vapolan lähettämän pitkän sivuvapaapotkun verkkoon.

Vain kymmenisen minuuttia myöhemmin HPS katkoi syötön keskialueella ja vastaiskun päätteeksi Oona Jääskeläinen pääsi sijoittamaan pallon hallitusti takakulmaan.

Åland United sai kaipaamansa kavennuksen vielä ennen taukoa. Gabi Rennie spurttasi oikealta kaistalta juosten ohi vartijansa ja pelasi maalin edustalle aivan avoimen paikan Olivia Uleniukselle, joka ei erehtynyt.

Enempää ei kotijoukkue ilonaiheita sunnuntain ottelussa saanut. HPS iski ratkaisevan osuman toisen jakson lopussa. Fanni Sinivuori pääsi tuikkaamaan pallon rangaistusalueen sisältä maalin eteen ja Matilda Kataja viimeisteli loppulukemat 3-1.

HPS varmisti mitalisijan itselleen ja samalla taistelu europaikasta huipentuu viimeisellä kierroksella. HPS on kaksi pistettä Kuopion Palloseuraa perässä. Joukkueet kohtaavat perjantaina 18. lokakuuta Paloheinässä. Voitolla HPS lunastaa itselleen europaikan ja hopeiset mitalit. KuPSille riittää tasapelikin pitämään helsinkiläiset takanaan.

Artikkelikuva: Kalevi Hämäläinen