Hyppää sisältöön

Kommentti: Mitä olen oppinut viime päivien keskusteluista

23.08.2024

Viime päivien keskustelu Subway Kansallisen Liigan ympärillä, erityisesti mediassa ja sosiaalisen median kanavissa, on nostanut esiin monia näkemyksiä. Kokonaiskuvan hahmottaminen on kuitenkin ollut haastavaa. En väitä, että se olisi täysin selvä itsellenikään ja tällaisissa tilanteissa onkin tärkeää pysähtyä ja tarkastella tilannetta rauhallisesti ja analyyttisesti.

Eri näkökulmat, yhteinen haaste

Yksi syy kokonaiskuvan vaikeaan hahmottamiseen on se, että eri osapuolet – seuratoimijat, pelaajat, liiga, kannattajat, liitto ja media – tarkastelevat tilannetta omista näkökulmistaan. Näiden erilaisten perspektiivien yhdistäminen voi olla hankalaa, kun jokaisella on omat prioriteettinsa ja tavoitteensa. Tämä moninaisuus voi johtaa siihen, että yhteistä ymmärrystä ei aina saavuteta, ja keskustelu saattaa ajautua sivuraiteille.

Naisten pelaama jalkapallo on historiallisesti ollut miesten jalkapalloon verrattuna jäljessä niin resursseissa kuin rakenteellisessa tuessa. Tämä lisää haasteita, kun pyritään kehittämään liigaa ja kohtaamaan ne esteet, jotka ovat vuosien ajan hidastaneet tasa-arvoista kehitystä. Tämä voi aiheuttaa myös julkisessa keskustelussa väärinymmärryksiä ja vaikeuttaa kokonaiskuvan muodostumista.

Subway Kansallinen Liiga murrosvaiheessa

Subway Kansallinen Liiga on murrosvaiheessa. Seuroilla on arjessaan merkittäviä taloudellisia- ja resurssipaineita, jotka vaikuttavat niiden kykyyn tarjota pelaajilleen laadukkaat olosuhteet ja puitteet. Tämä heijastuu suoraan siihen, miten liiga nähdään ulospäin ja kuinka kilpailukykyinen se on kansainvälisesti. Pelaajien turvallisuus ja uran kehittämisen mahdollisuudet ovat keskiössä. He kokevat olosuhteet henkilökohtaisesti kentällä ja heidän palautteensa kertoo suoraan siitä, missä parannusta tarvitaan. Pelaajien hyvinvointi on kriittistä sekä liigan että koko lajin elinvoimaisuuden kannalta.

Kannattajat tuovat esiin odotuksiaan, jotka liittyvät laadukkaisiin ottelutapahtumiin ja jalkapallon elämyksellisyyteen. Yleisön sitoutuminen ja katsojalukujen kasvattaminen ovat tärkeitä tavoitteita, mutta niiden saavuttaminen vaatii yhteistyötä ja resursseja kaikilta osapuolilta. Media puolestaan toimii sekä informaation jakajana että mielipiteiden muokkaajana. Se nostaa esiin kysymyksiä, joihin liigan ja seurojen on vastattava. Vaikka mediakritiikki voi joskus tuntua epämukavalta, se tarjoaa myös mahdollisuuden tarkastella toimintaa kriittisesti ja kehittää sitä.

Palloliitto on osaltaan kantanut vastuuta naisten pääsarjan järjestämisestä jo vuosikymmenten ajan ja mahdollistaa edelleen sarjan toteuttamisen vastaten sen kustannuksista. Liitto tarjoaa seuroille monia resursseja, jotka saattavat helposti jäädä huomaamatta, mutta jotka ovat keskeisiä liigaseurojen toiminnalle. Näihin resursseihin kuuluvat esimerkiksi tekniset työkalut, laadukkaat pallot, taloudellinen tuki sekä neuvotellut oikeudet, jotka kaikki tuovat seuroille lisäarvoa ja näkyvyyttä. Liiton resurssit ovat kuitenkin rajalliset ja sen tehtävät ovat laaja-alaiset. On tärkeää ymmärtää, että lisää resursseja liigan kehittämiseen on vaikea löytää ilman, että sillä on vaikutuksia muihin keskeisiin jalkapallon toimintoihin. Tämä tarkoittaa, että myös seurojen on otettava aktiivisempi rooli ja löydettävä uusia tapoja vahvistaa omaa taloudellista pohjaansa.

Paradoksi taloudellisissa luvuissa

Subway Kansallisessa Liigassa on nähtävissä tietty paradoksi, jossa huomio kiinnittyy usein taloudellisiin lukuihin, jotka edelleen näyttävät vaatimattomilta. Vaikka olemme kauden aikana kolmesti rikkoneet yli 1 000 katsojan rajan, kumppanuustuotot, katsojamäärät ja muut mittarit voivat vaikuttaa liian alhaisilta oikeuttaakseen suuria investointeja. Kuitenkaan mikään urheiluliiga – tai liiketoiminta ylipäätään – ei voi kasvaa ja kehittyä ilman merkittäviä panostuksia silloin, kun se tavoittelee todellista ammattimaistumista.

Siksi on tärkeää ymmärtää, että nykyiset numerot eivät kerro koko totuutta liigan potentiaalista. Kestävä kasvu edellyttää, että uskalletaan panostaa myös silloin, kun tulokset eivät ole vielä konkreettisia. Tämä on ratkaisevaa Subway Kansallisen Liigan tulevaisuuden kannalta: investoimatta ei voida odottaa kasvua, mutta investoimalla oikein voimme avata oven suurempiin mahdollisuuksiin niin taloudellisesti kuin urheilullisesti.

Yhteistyökumppaneille Subway Kansallinen Liiga tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kasvattaa brändin näkyvyyttä ja luoda kestävää arvoa. Naisten pelaaman jalkapallon tukeminen ei ole pelkästään yhteiskuntavastuullinen teko, vaan myös strateginen investointi, joka voi tuottaa merkittävää taloudellista hyötyä ja vahvistaa brändin asemaa markkinoilla. Liiga tavoittaa erityisen kohderyhmän, johon kuuluvat nuoret, perheet ja aktiiviset naisyleisöt – ryhmät, joita ei aina tavoiteta yhtä tehokkaasti miesten jalkapallon tai muiden urheilulajien kautta. Tämä tarjoaa kumppaneille mahdollisuuden rakentaa vahvempia ja syvällisempiä yhteyksiä yleisönsä kanssa, luoden uusia ja innovatiivisia tapoja tuoda esiin tuotteitaan ja palveluitaan. Näin he voivat osallistua luomaan merkityksellisiä ja vaikuttavia kokemuksia, jotka resonoivat sekä katsojien että kuluttajien keskuudessa.

Pelaajasiirrot, tulevaisuuden kivijalka?

Naisten pelaamassa jalkapallossa Suomessa kansainväliset pelaajasiirrot ovat nousemassa yhä tärkeämpään rooliin seurojen taloudellisessa ansaintalogiikassa. Esimerkiksi Sofia Mannerin siirto Orlando Prideen, Lotta Lindströmin siirto London City Lionessiin ja juuri tapahtunut Eevi Sutelan siirto Tanskan pääsarjaan HB Køgeen osoittavat, kuinka nämä siirrot ovat kehittymässä olennaiseksi osaksi seurojen strategiaa. Tämä kehitys ei ole sattumaa, vaan tarkkaan harkittua työtä, joka hyödyttää sekä pelaajia että seuroja ja tukee lajin kokonaisvaltaista kasvua.

Jos joku kokee tämän kehityksen negatiivisena, on tärkeää ymmärtää, että kyseessä on normaali osa jalkapalloliiketoimintaa ja samaa kehityssuuntaa, jota miesten puolella on nähty jo vuosikymmeniä. Pelaajasiirrot ovat olennainen osa urheilun ammattimaistumista ja kehittymistä.

Panostaminen nuorten pelaajien kehittämiseen ja kansainvälisten siirtojen strategiseen hyödyntämiseen voivat tuoda merkittäviä taloudellisia hyötyjä seuroille. Suomessa tarvitaan lisää osaamista ja ymmärrystä erityisesti kv-pelaajasiirtojen suhteen, jotta seurat voivat hyödyntää näitä mahdollisuuksia täysimääräisesti. Tämä ansaintalogiikka on nyt muotoutumassa naisten jalkapallossa ja tulee olemaan keskeinen tekijä seurojen taloudellisessa vakaudessa ja kasvussa. Ne seurat, jotka osaavat hyödyntää pelaajasiirtoja tehokkaasti, tulevat olemaan taloudellisesti vahvemmilla kuin ne, jotka eivät panosta tähän osa-alueeseen.

Pelaajavirta ulos ja sisään

Vaikka kansainväliset pelaajasiirrot tuovat uusia ansaintamahdollisuuksia, ne myös paljastavat suomalaisen naisten pelaaman jalkapallon taloudelliset haasteet. Nykytilanteessa suomalaisia pelaajia lähtee enemmän ulkomaille kuin ulkomaisia pelaajia saapuu Suomeen. Tämä pelaajavirta on suurelta osin seurausta siitä, että ulkomaiset seurat pystyvät tarjoamaan paremmat taloudelliset ja ammatilliset olosuhteet.

Rahan rooli tässä ilmiössä on keskeinen. Kotimaiset seurat eivät aina pysty kilpailemaan taloudellisesti kansainvälisten seurojen kanssa, mikä johtaa lahjakkaiden pelaajien siirtymiseen ulkomaille. Tämä on kuitenkin kaksisuuntainen tie: samalla kun ulkomaat vetävät puoleensa, Suomella on mahdollisuus kääntää tämä trendi, mikäli seuroihin saadaan riittävästi investointeja ja resursseja. Tämä vaatii strategista suunnittelua ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Onko meillä rohkeutta kehittyä?

Subway Kansallinen Liiga on vaiheessa, jossa menestys riippuu kaikkien osapuolten yhteisistä ponnisteluista ja halusta kehittää liigaa. Taloudelliset resurssit ja investoinnit ovat avainasemassa. Rahan rooli määrittelee pitkälti sen, millä tasolla liigaa voidaan ylläpitää ja kehittää. Seurojen on osallistuttava aktiivisesti kehitystyöhön ja löydettävä uusia keinoja taloudellisen pohjansa vahvistamiseksi.

Nykyiset haasteet eivät ratkea yksittäisten toimien kautta, vaan ne vaativat kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa kaikki osapuolet kantavat vastuunsa. Olemme viimeiset 2–3 vuotta työskennelleet määrätietoisesti tulevan strategiakauden eteen, rinnakkain kuluvan strategiakauden kanssa. Tämä työ on luonut vankan pohjan, jolta voimme jatkaa kehitystä, myös nyt esiin nousseiden kriittisten keskustelujen keskellä. Seurojen kaupallisen osaamisen kehittämiseksi laadittu malli on hyväksyntää vaille valmis ja se tarjoaa seuroille selkeät ja konkreettiset askelmerkit. Tämän mallin avulla odotamme, että seurat ja koko Subway Kansallinen Liiga voivat ottaa merkittäviä harppauksia eteenpäin. Uusi strategia julkaistaan kauden vaihtuessa.

Mitä siis olen oppinut viime päivien keskusteluista

Viime päivien keskustelut ovat selkeästi osoittaneet, että suomalaisen naisten pelaaman jalkapallon tulevaisuus riippuu kyvystämme tukea seuroja heidän kaupallisen osaamisensa kehittämisessä, jotta he voivat ottaa aktiivisen roolin oman taloutensa kasvattamisessa. Pelaajien arjen parantaminen ja kilpailutoiminnan laadun nostaminen ovat myös avainasemassa. On selvää, että visio modernista huippu-urheilusta vaatii ammattimaista toimintaympäristöä ja vahvaa kaupallista osaamista. Samalla meidän on hyödynnettävä naisten jalkapallon kasvavaa kiinnostusta ja sen edustamia moderneja arvoja. Tämä vaatii yhteistä näkemystä ja selkeää suunnitelmaa, sitoutumista ja yhteistyötä, jossa jokainen toimija sisäistää oman roolinsa ja kantaa vastuunsa. Vain näin voimme rakentaa kestävää menestystä ja nostaa suomalaisen naisten jalkapallon uudelle tasolle.

On aika käydä sanoista tekoihin. Yhdessä.

Mariet Louhento
Subway Kansallisen Liigan puheenjohtaja

Search