MIELI ry ja Subway Kansallinen Liiga aloittavat yhteispelin
Naisten jalkapallon pääsarja Subway Kansallinen Liiga ja MIELI ry käynnistävät yhteistyön. Sillä halutaan lisätä pelaajien mielen hyvinvointia ja tietoisuutta mielenterveyden haasteista Suomessa sekä puolustaa kaikkien oikeutta hyvään mielenterveyteen. Samalla Subway Kansallinen Liiga levittää Nuori mieli urheilussa -hankkeen oppeja omien seurojensa arkeen ja tyttöjen pelaajapolkuun.
Yhteistyö Mieli ry:n kanssa on Subway Kansalliselle Liigalle ja sen seuroille tärkeä avaus. Tavoitteena on parantaa kokonaisvaltaisesti pelaajien hyvinvointia sekä hälventää mielenterveyden haasteisiin liittynyttä häpeäleimaa. Samalla, kun naisten pelaama jalkapallo kasvaa vauhdilla, on ymmärrettävä, miten myös paineet pelaajien arjessa sekä otteluissa kasvavat.
– Haluamme liigan osalta edistää seurojemme osaamista kasvattaa henkisesti vahvoja pelaajia, joilla on mahdollisimman hyvät edellytykset pelata pääsarjatasolla ja tavoitella unelmiaan. Yhteistyö Mieli ry:n kanssa on erittäin tärkeässä osassa tätä työtä ja arvostamme yhteistyötä suuresti, Subway Kansallisen Liigan kehityspäällikkö Minna Kauppinen kertoo.
Jo tässä vaiheessa liigassa on jalkautettu Nuori mieli urheilussa -oppeja seuroihin ja lisätty ymmärrystä siitä, miten tärkeää pelaajia on tukea mielen vahvistamisessa sekä hyvinvoinnissa. Joukkueet ovat ottaneet käyttöön seurantatyökalun, jossa pelaajien vireystilaa voi seurata myös henkisen valmiustason osalta.
– On tärkeää ymmärtää, ettei mieli ole erillinen saareke vaan elintärkeä osa kokonaisuutta. Pelaajille täytyy olla saatavissa tukea silloin, kun sitä tarvitaan ja ennaltaehkäisevä työ on ehdottoman tärkeää mielenterveyden häiriöiden minimoimiseksi, Kauppinen jatkaa.
MIELI ry:n perustehtävä on vahvistaa suomalaisten mielenterveyttä sekä tukea ja auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia. Yhteistyö Subway Kansallisen Liigan kanssa on tärkeä koko suomalaisen urheiluyhteisönkin kannalta.
– Urheilu ja liikunta ovat tärkeä osa monen suomalaisen arkea ja urheiluyhteisö voi olla valtava voimavara myös mielen hyvinvoinnille. Olemme todella iloisia, että Kansallinen Liiga on valinnut juuri mielenterveyden omaksi sosiaalisen vastuun teemakseen ja edistää asiaa konkreettisilla teoilla, MIELI ry:n viestintäjohtaja Liisa Partio kommentoi.
MIELI ry:n hankkeessa Nuori mieli urheilussa tuetaan ja vahvistetaan urheilun parissa toimivien valmentajien ja taustahenkilöiden osaamista ja mahdollisuuksia tukea nuorten urheilijoiden mielenterveyden kehitystä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi työkaluja ja verkkokoulutuksia mielenterveyttä vahvistavan valmennuksen tueksi. Koulutukset ja materiaalit antavat valmentajille myös valmiuksia kohdata lapsia ja nuoria silloin, kun heillä on haasteita elämässään.
MIELI ry näkyy Subway Kansallisen Liigan kevään peleissä sekä uudessa strategiassa
Tänä keväänä MIELI ry tulee saamaan näkyvyyttä paitsi Subway Kansallisen Liigan ottelupaikoilla, myös Ruutu-palvelun lähetyksissä, verkossa ja sosiaalisen median kanavissa. Syvällisemmin yhteistyö näkyy siinä, että seuroissa perehdytään koulutuksien ja webinaarien kautta mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen urheiluvalmennuksessa. Liigajoukkueissa seurataan päivittäisten kyselyjen avulla pelaajien vireystasoa ja keskitytään sovittamaan kuormaa myös henkisen jaksamisen osalta keskittymättä pelkästään fyysiseen puoleen.
MIELI ry:n ja Subway Kansallisen Liigan yhteistyö tulee olemaan tärkeässä osassa liigan uudistuvaa strategiaa vuosille 2025–28. Yhtenä strategisena osa-alueena tulee olemaan pelaajien hyvinvointi.
– Sosiaalinen vastuu on tärkeä osa tulevaa strategiamme, jonka tavoitteena on muun muassa huomioida pelaajien kokonaisvaltainen kehitys, urheilullisten saavutusten ohella. Valmentajien on tärkeää osata tunnistaa ja tukea myös mielen hyvinvointia. Yhteistyömme MIELI ry:n kanssa on merkittävä askel, sillä se tarjoaa konkreettisia työkaluja ja arvokasta tietämystä mielenterveyden edistämiseen urheilussa, toteaa Subway Kansallisen Liigan puheenjohtaja Mariet Louhento.
Toukokuussa 12.–26.5. pelattavien hyväntekeväisyyskierrosten aikana yleisölle tarjotaan myös mahdollisuutta tukea mielenterveystyötä ja kriisiauttamista Suomessa. Otteluissa joukkueiden pelaajat sekä erotuomarit kantavat mielinauhoja.