Naiset kuuluvat urheiluun
Itsestään selvän kuuloinen otsikko ei välttämättä ole niin itsestään selvä, kun tarkastelee naisten osallisuutta urheilun ja jalkapallon parissa. Vain 4 % suomalaisten seurojen valmennus- ja junioripäälliköistä on naisia. 9 % seurojen päätoimisista valmentajista on naisia. Urheilumediassa naiset ovat sivuroolissa, vaikka esimerkiksi jalkapallon arvokisat tavoittavat naisia kuluttajina jopa miehiä enemmän*
Naisten päivänä juhlimme jalkapallossa mukana olevia naisia sekä heitä, jotka vasta pohtivat omaa rooliaan ja lajiin mukaan tulemista. Suomalaiset huippupelaajat sekä kotimaan pääsarjassa että kansainvälisillä kentillä rakentavat modernia huippu-urheilua joka päivä harjoituksissa ja otteluissa. Samalla he joutuvat edelleen ajamaan oikeuksiaan ja perustelemaan itseään, mikä voi tuntua 2020-luvulla oltaessa väsyttävältä.
– Unelmoin päivästä, jona ei tarvitse enää taistella ja puhua, vaan voi vain keskittyä jalkapalloon, Helmareiden hyökkääjä ja entinen HJK:n pelaaja Linda Sällström sanoo.
Paitsi jalkapallokentällä, moderni huippu-urheilu rakentuu myös jalkapallokentän reunoilla – niiden naisten ja miesten työn kautta, jotka rakentavat yhdenvertaista urheilumaailmaa.
– Yhdenvertaisten mahdollisuuksien eteen on tehtävä vielä paljon töitä. Olen tässä ilolla mukana ja haastan jokaisen mukaan samaan työhön, ONS:n toiminnanjohtaja Riikka Ylitalo sanoo.
Yhdenvertaisten mahdollisuuksien rakentumisessa naisten pelaaman jalkapallon kiinnostuksen ja näkyvyyden kasvu on avainroolissa. Jo miljoona suomalaista kertoo olevansa kiinnostunut naisten pelaamasta jalkapallosta ja luvun ennustetaan kasvavan 2,2 miljoonaan seuraavan 10 vuoden aikana**.
Eri tutkimusten mukaan naisten pelaamassa jalkapallossa mukana olevat yhteistyökumppanit erottuvat, ja lajin seuraajat ovat herkkiä sitoutumaan yhteistyökumppaneiden tuotteiden ja palveluiden ostamiseen.
Jalkapallo naisten lajina nähdään inklusiivisena, iloisena ja perheystävällisenä. Siksi siinä on myös valtava potentiaali hyödynnettäväksi.
– Naisten pelaaman huippujalkapallon tukeminen ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan tulevaisuuteen katsovaa, urheilullisen ja kaupallisen potentiaalin ymmärtämistä. Se on tietoista yhdenvertaisuuden vahvistamista ja sen hetki on nyt, Subway Kansallisen Liigan puheenjohtaja Mariet Louhento toteaa.
Subway Kansallinen Liiga nostaa esiin modernia, yhdenvertaista jalkapalloa rakentavia naisia naistenpäivän ja tasa-arvon päivän välisenä aikana 8.–19.3. Kampanjalla Subway Kansallinen Liiga haluaa nostaa esiin naisten roolia jalkapallon eri tehtävissä. Kannustaa yhä uusia naisia hyppäämään mukaan ja löytämään paikkansa maailman suurimman lajin eri tehtävistä.
Urheilu kuuluu kaikille ja naiset kuuluvat urheiluun.
* Yle, katsojaluvut miesten EURO 2020 -turnaus
** UEFA Business Case of Women’s Football -tutkimus