Hyppää sisältöön

Naisten jalkapalloon on tärkeää investoida, jotta se voi kasvaa

07.09.2023

Kauppatieteiden maisteri, helsinkiläisen PK-35:n Katja Hakala on seurannut naisten pääsarjan kehitystä läheltä – sekä pelaajana, pelaajayhdistyksen hallituksen jäsenenä, että naisten jalkapallon kaupallistumista tutkineena opiskelijana. Hän näkee, että naisten jalkapallossa oleva valtava potentiaali on mahdollista lunastaa myös Suomessa, kunhan kasvuun investoidaan rahaa ja resursseja.

PK-35:n laitapelaajalla on takanaan jo pitkä ura eri seuroissa naisten pääsarjassa. Kotimaan kentillä Katja Hakala on edustanut myös Turun Palloseuraa ja FC Honkaa. Lisäksi hän on pelannut urallaan Englannin WSL2-sarjan Oxford Unitedissa. Hakala on nähnyt kotimaisen pääsarjan kehityksen läheltä ja on mielissään kehityksen suunnasta niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

– Pelin laatu, intensiteetti sekä yksilöiden taidot ovat menneet oman pääsarjaurani aikana paljon eteenpäin. On myös ollut ilo seurata, miten Kansallinen Liiga on kehittynyt ihan brändiuudistuksesta lähtien seuraajien ja yhteistyökumppaneiden suuntaan.

Monen muun naispelaajan tavoin ACL-vammasta kärsinyt Hakala kuntouttaa parhaillaan polveaan kohti täyttä pelikuntoa. Huippupelaajauran ohella katseet ovat kuitenkin myös lajin taustalla. Muun muassa Jalkapalloilijoiden Pelaajayhdistyksen hallituksessa toimiva Hakala on kiinnostunut johtamaan ja kasvattamaan naisten pelaaman jalkapallon kiinnostusta ja kehitystä myös kentän ulkopuolella.

–  Unelmoin siitä, että naisten pelaama jalkapallo saisi suuremman arvostuksen ja kunnioituksen, siihen satsattaisiin enemmän eri puolilla Suomea ja sitä myötä fanien, harrastajien ja yhteistyökumppanien määrät kasvaisivat. Kesän MM-kisat osoittivat, että tehdyt investoinnit kyllä poikivat hedelmää, Hakala toteaa.

– Suomalaisellakin naisten jalkapallolla on valtava potentiaali. Toivoisin näkeväni reippaampaa ja rohkeampaa resurssien ja rahan investointia ja sitä myötä kaupallisuuden kasvua kotimaisessa naisten jalkapallossa. Edelleen liian usein toivotaan, että laji kasvaisi itsestään, ilman resurssien tai rahan lisäämistä.

Positiivinen kehä ruokkii itseään

Vaikka Hakala toivoo rohkeampaa investointia lajiin, hän näkee, että ympäri Suomea tehdään jo nyt monilla paikkakunnilla sitoutuneesti työtä kehittymisen eteen, vaikka käytössä olevat resurssit ovat pieniä.

– Monessa joukkueessa tehdään asioita ammattimaisesti, muttei ammattilaisena. Tämä kuitenkin usein johtaa siihen, että pelaajien urat jäävät lyhyemmiksi tai he lähtevät ulkomaille.

Hakala näkee, että naisten jalkapalloon suuntautuvien investointien kasvulla olisi paljon positiivisia kerrannaisvaikutuksia kotimaisen jalkapallon ja pelin eri osa-alueisiin.

– Mitä laadukkaampaa pelaajien arki on, sitä nopeammin peli kehittyy. Kehittyvän pelin ohella markkinointiin ja kaupallisuuteen investoidessa voidaan tavoittaa uusia katsojia, yhteistyökumppaneita ja yhteisöjä, mikä lisää käytössä olevia resursseja. Tämä mahdollistaa parempia korvauksia pelaajille ja entistä elämyksellisempiä ottelutapahtumia yleisölle. Iänikuinen noidankehä, jossa pienillä resursseilla tehdään samaa vuodesta toiseen, on mahdollista murtaa.

Miten sitten jokainen meistä voi vaikuttaa positiivisen kehän syntyyn? Hakala antaa konkreettisen vinkin, jolla muutos naisten urheilukulttuurissa on mahdollinen.

– Tule katsomaan ottelua – lupaan, että haluat tulla myös uudestaan. Peleissä nimittäin riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, draamaa sekä taitavia yksilöitä. Voit tulla yksin tai yhdessä – olet tervetullut sellaisena kuin olet.

Kuva: Eve Parikka

Search