Hyppää sisältöön

Numeropeli – joukkuetilastoja kaudelta 2024

14.11.2024

Subway Kansallisen Liigan kausi on pelattu ja joukkueet valmistautuvat kovaa vauhtia jo seuraavaan. Sarjataulukko ja ansaitut sarjapisteet määrittävät lopulliset tulokset. Seuraavassa kuitenkin käydään joukkuetasolla tiettyjä tilastollisia elementtejä läpi kauden 2024 osalta.

Maaliodottamat

Eniten maaleja viimeisteli mestarijoukkue HJK. Helsinkiläiset heiluttivat vastustajien maaliverkkoja peräti 66 kertaa. Maaliodottamaa joukkue loi reilun 57 maalin edestä. Sama trendi oli vahvasti läsnä koko sarjan otannalla. Toteutuneita maaleja syntyi enemmän, mitä kunkin joukkueen maaliodottamat olisivat antaneet odottaa.

Poikkeuksena ovat Ilves ja JyPK, jotka osuivat suhteellisen tarkasti juuri maaliodottamansa verran, mutta jopa himpun heikommin. Molemmat olisivat tasalukuihin pyöristäen voineet viimeistellä yhden maalin verran tehokkaammin.

Selvästi maaliodottamaansa tehokkaammin onnistui hopeajoukkue Kuopion Palloseura. Tehdyt 59 maalia ovat jopa 13 maalin verran yli odottaman.

Päästettyjen maalien osalta on tilastoissa havaittavissa myös, että lähes jokainen joukkue päästi hivenen enemmän maaleja, mitä olisi maaliodottaman mukaan pitänyt.

Ainoa joukkue, joka päästi todellisuudessa vähemmän maaleja, mitä olisi tilastollisesti kuulunut – oli Jyväskylän Pallokerho. Joukkue päästi 33 maalia, mutta xG-lukuihin peilaten omissa olisi voinut kolista yksi tai kaksi kertaa useammin.

Eniten yli maaliodottamansa maaleja päästivät PKKU, FC Honka ja Ilves.

KuPS viimeisteli paikoistaan todella tehokkaasti maalikuningatar Gentjana Rochin johdolla. Kuva: Joope Erkkilä

Laukaukset

HJK oli myös sarjan ahkerin laukoja. Suomen mestarit tykittivät vetoja kohden vastustajiensa maaleja peräti 544 kertaa. Kärkinelikon osalta lukemat vastaavat suurilta osin sarjasijoituksia, koska toisena on KuPS (468), kolmantena HPS (382) ja neljäntenä Åland United (362).

Vähiten laukauksia oli PKKU:lla, 142. JyPK ampui 224 kertaa ja PK-35 viisi jyväskyläläisiä enemmän.

Vastahyökkäysten kautta syntyneissä laukauksissa HJK pitää edelleen kärkisijaa 36 kudillaan. Åland United sai vastaiskuista 30 laukausta ja HPS 24. Ilves on neljäs 20-rajan ylittänyt joukkue 22 vedollaan.

Vähiten vastaiskulaukauksia oli PK-35:llä, 9 kappaletta. Yhden enemmän laukoivat PKKU ja JyPK.

HJK laukoi selvästi muita joukkueita enemmän. Kuva: Jyri Sulander

Erikoistilanteet ja varoitukset

Eniten erikoistilannemaaleja viimeistelivät PK-35 ja KuPS, jotka kartuttivat maalisarakettaan peräti yhdeksällä erikoistilanneosumalla. HJK, Åland United ja FC Honka onnistuivat seitsemän kertaa.

Heikoiten omat erikoistilanteensa hyödynsivät Ilves, PKKU ja JyPK. Kukin osui erikoistilanteissa kahdesti.

Suurin maaliodottama erikoistilanteissa oli puolestaan HJK:lla – liki 10. Kuusi erikoistilannemaalia viimeistelleellä HPS:llä odottama oli 9,30.

Eniten erikoistilannemaaleja viimeistelleet PK-35 ja KuPS osuivat noin 2–3 maalia maaliodottamaansa tehokkaammin erikoistilanteista.

Ainoastaan kahdesti erikoistilanteista osunut Ilves olisi hyvin voinut puolestaan tehdä jopa 6 erikoistilanneosumaa, jos peilaa odottamaan.

Omiin erikoistilanneosumia päästi eniten PKKU, 14 kappaletta. Ilves seuraa listalla seitsemällä erikoistilannetakaiskulla. JyPK, PK-35 ja PK-35 Vantaa päästivät kukin kuudesti pallon maaliinsa erikoistilanteiden kautta.

Parhaiten puolustusalueensa erikoistilanteet selvitti FC Honka, joka päästi ainoastaan kaksi maalia erikoistilanteista.

Rangaistuspotkuja tuomittiin eniten PK-35 Vantaan hyväksi. Vantaalaisjoukkue pääsi laukomaan pilkulta neljästi ja osui näistä kolme kertaa. HJK ja HPS saivat kumpikin kolmesti mahdollisuuden rangaistuspotkuun.

Ilves puolestaan rikkoi rangaistuspotkun arvoisesti eniten kauden aikana. Tamperelaisia vastaan ammuttiin neljä rangaistuspotkua. PKKU:lla vastaava luku on kolme.

Eniten keltaisia kortteja kauden aikana sai PK-35. Helsinkiläisjoukkueen pelaajat katselivat varoitusta 39 kertaa. HPS sai 31 keltaista korttia ja KuPS 30. Vähiten varoituksia saivat PK-35 Vantaa ja Ilves, 15.

PK-35 osui erikoistilanteista kovalla prosentilla. Kuva: Niko Nakari

Haastaminen ja keskitykset

Kauden ahkerin haastaja pallollisena oli Ilves. Tamperelaisjoukkueen pelaajat pyrkivät pallon kanssa vastustajan pelaajasta ohi 480 kertaa. Listan seuraavat ovat HPS (460) ja JyPK (459).

Vähiten haastoivat PKKU, FC Honka, PK-35 Vantaa ja Åland United, jotka jäivät kaikki alle 400 haastamisyrityksen.

Kaikista tehokkaimmin omissa haastamistilanteissaan onnistui KuPS, jonka pelaajien suoritukset onnistuivat 59 prosenttisesti. FC Honka haastoi toiseksi vähiten, mutta oli myös suhteellisen tehokas. Haastaessaan espoolaiset onnistuivat toiseksi parhaalla teholla – 57 prosenttisesti.

Heikoiten omissa yrityksissään onnistui JyPK 46 prosentin lukemallaan.

Keskityksiä rangaistusalueelle lähetti eniten HJK, 229. Toinen yli 200 keskitystä rangaistusalueen sisälle lähettänyt joukkue oli Åland United (219). Seuraavina listalla ovat Haastajasarjan joukkueet PK-35 (176) ja Ilves (173).

Vähiten keskityspalloja rangaistusalueelle lähetti PKKU, 98. JyPK keskitti 112 kertaa ja HPS 140 kertaa.

Ilves-pelaajat pyrkivät aktiivisesti pallon kanssa ohittamaan vastustajia. Kuva: Pasi Aalto

Prässipelaaminen

HPS voitti palloja prässipelaamisensa kautta eniten koko sarjassa. Pronssimitalistit saivat prässillään pallon joukkueelleen 1066 kertaa. HJK onnistui samassa 940 ja JyPK 921 kertaa.

Vähiten prässipelaamisen kautta saatuja riistoja oli PK-35 Vantaalla (825), PKKU:lla (865) ja FC Hongalla (867).

Vastaprässitilanteissa pallon menetyksen jälkeen tehokkain oli KuPS, joka sai 129 kertaa pallon liki välittömästi takaisin joukkueelleen menetettyään sen. Toiseksi vahvin vastaprässihetkissä oli JyPK (128) ja kolmantena listalla on Ilves (114).

HPS:n aktiivinen prässipelaaminen tuotti tulosta. Kuva: Pasi Aalto

Tilastot: StatsBomb

Artikkelikuva: Pasi Aalto

Search