Hyppää sisältöön

Numeropeli: Runkosarjan tilastonostoja

13.09.2024

Runkosarja on takana ja jatkosarjat alkavat. Nostetaan muutamia valikoituja henkilökohtaisia tilastoja esille ennen syksyn ratkaisuhetkiä. Tilastot tarjoaa StatsBomb.

Subway Kansallisen Liigan maalitilaston kärjessä on runkosarjan jälkeen tuttu nimi, Gentjana Rochi. Tähän mennessä 14 kertaa osunut pohjoismakedonialainen omaa myös sarjan suurimman maaliodottaman. Rochin olisi tilastollisesti toteutuneisiin maalipaikkoihinsa pohjautuen pitänyt osua vähintään 10 kertaa.

Maalitilaston kärkinimistä erottuvat myös HPS:n Ria Karjalainen ja FC Hongan Ilona Walta. Heiltä on nähty kauden aikana hienoja kaukolaukauksia ja vapaapotkuja. Kumpikin heistä on osunut tolppien väliin huomattavasti maaliodottamaa useammin. Karjalaisella on kasassa 12 maalia reilun kuuden maalin odottamalla. Walta on paukuttanut 10 osumaa himpun yli neljän maaliodottamalla.

Rochi oli myös selvästi runkosarjan ahkerin laukoja lukemalla 98. Maalipörssin seuraavilla sijoilla olevat Lotta Kalske ja Anna Olmala ampuivat yli 30 laukausta vähemmän.

HJK:n Jenna Topra ja Lilli Halttunen loivat runkosarjassa suurimman maaliodottaman syötöillään. Kumpikin pyöristäen noin viiden maalin edestä. Avainsyötöissä sarjan ykkönen on niin ikään HJK:n Milja Kiviranta – 48.

Eniten pelitilannesyöttöjä vastustajien rangaistusalueen sisälle lähetti KuPSin Lavdije Begolli – 42. Listan toisena on Åland Unitedin laitapelaaja Anni Miettunen, joka syötti palloja boksiin 35 kertaa.

Sarjan parhaat syöttöprosentit ovat tähän asti toppareiden hallussa. Maaria Rothin, Daniela Sandåsin ja Helmi Perkauksen pallot ovat löytäneet omat pelaajat 87 prosentin varmuudella.

Runkosarjan ahkerin haastaja oli Sofia Jahnukainen. Nuori HPS-pelaaja haastoi 88 kertaa ja meni 56 kertaa myös ohi. Useammin kuin 30 kertaa haastaneista varmin onnistuja oli KuPSin Ana Paula Silva Santos. Hän onnistui 32 yrityksestään huimat 29 kertaa.

Jyväskylän Pallokerhon pelaajat loistavat monissa puolustustilastoissa

Pallottomissa ja puolustavissa peliteoissa monet JyPK-pelaajat nousevat esille. Syötönkatkoissa kärkipaikkaa pitää Åland Unitedin Abigail Ostrem 46 katkollaan. Toisena on jyväskyläläisten Eevi Paakkari, joka on yhden katkon perässä Ostremia.

Ahkerimmin vastustajien pallollisia pelaajia prässäsi Ilveksen Anna Olmala, 520 kertaa. Kärkiviisikkoon mahtuu kuitenkin kolme JyPK-pelaajaa. Paakkarin lisäksi kärkipäässä majailevat Alma Forstén ja Neelia Pitko.

Purkupalloissa ainoa sadan rajan ylittänyt on Netta Peippo, 106 purullaan. Sandås kolkuttelee myös sadan rajaa lukemalla 99.

Määrällisesti eniten pääpalloja voittivat PKKU:n Rosa Wikström ja HJK:n Emmaliina Tulkki, jotka kumpikin veivät ilmakamppailuistaan 37.

Runkosarjan selvästi ahkerin taklaaja oli JyPKin Nelli Husu. Hän taklasi 81 kertaa ja listan seuraavat ovat noin 20 taklauksen päässä.

Myös eniten rikkonut pelaaja löytyy Jyväskylästä. Forstén rikkoi runkosarjassa 35 kertaa. Kärkikolmikon täydentävät Eevi Sutela ja Viivi Spets.

Paljon minuutteja pelanneista menestyksekkäimmin 1v1-tilanteensa ovat puolustaneet KuPSin Kaela Hansen ja HPS:n Henni Rinkinen. Kumpikin on pysäyttänyt vastustajien haastamiset 80 prosentin varmuudella.

Haastajasarjan joukkueiden maalivahdit erottuvat tilastollisesti

Maalivahdeista työllistetyimmät ovat olleet PKKU:n Veera Tammi ja Jyväskylän Pallokerhon Nanna Leivonen. Heidän maalejaan kohden on ammuttu 115 ja 110 kertaa.

Tilastollisesti eniten vastustajien maaleja pelkästään omalla torjuntatyöskentelyllään on estänyt Ilveksen Nelli Hautamäki. Toteutuneeseen maaliodottamaan peilaten hän on torjunut yli kolme (3) maalia, joiden olisi pitänyt syntyä.

Useasti pelanneista maalivahdeista Leivonen, Iina Rautiainen ja Irea Virtanen Espejo ovat esiintyneet myös paremmin, mitä maaliodottama antaisi odottaa.

HJK:n Annika Laihanen on puolestaan pitänyt maalinsa puhtaana jo runkosarjassa vakuuttavat 11 kertaa.

Tilastot: StatsBomb

Kuva: Riku Laukkanen

Search