Hyppää sisältöön

Sanoista tekoihin – yhdessä

19.12.2024

Kansallisen kokonaisuuden uusi strategia on julkaistu. Yksi keskeinen osa strategiaa on kaupallisen osaamisen vahvistamiseen tähtäävä seuratukiohjelma.

Kansallisen kokonaisuuden uusi nelivuotinen strategiakausi käynnistyy vuoden 2025 alusta. Tavoitteena on rakentaa kestävää kasvua ja vakiinnuttaa naisten pelaama jalkapallo arvostetuksi osaksi suomalaista urheilukulttuuria.

Ratkaisevia askeleita tavoitteiden saavuttamiseksi ovat seurojen osaamisen vahvistaminen, kilpailutoiminnan laadun kehittäminen ja kaupallisten mahdollisuuksien tehokkaampi hyödyntäminen.

– Naisten pelaama jalkapallo on huimassa kasvussa ja olemme nyt uuden aikakauden kynnyksellä. Uusi strategia painottaa konkretiaan ja tekoihin, joten odotan innolla jo tulevaa. Toivon mukaan seurat saavat tästä konkreettisia työkaluja siihen, miten voimme lajina pääsarjatasolla kasvaa, kertoo Kansallisen Liigan kehityspäällikkö Minna Kauppinen.

Hän korostaa yhteistyön merkitystä. Vain yhdessä asetettuihin tavoitteisiin on mahdollista päästä. Kauppinen jakaa kiitosta yhteistyön toimivuudesta strategian valmistelussa.

– Seurat ja pelaajat ovat ihailtavalla aktiivisuudella olleet mukana rakentamassa uutta strategiaa, Kauppinen sanoo.

Naisten ylimpien sarjatasojen kilpailumallin uudistus astuu voimaan kaudella 2025. Kansallinen Liiga muuttuu kahdeksan joukkueen sarjaksi ja Naisten Ykkönen tulee osaksi Kansallinen-brändiä. Tulevasta kaudesta alkaen kymmenen joukkueen toiseksi ylin sarjataso kulkee nimellä Kansallinen Ykkönen.

Muutos tuo molemmille sarjatasoille uusia kilpailullisia ja kaupallisia mahdollisuuksia sekä tarjoaa seuroille kehitysaskeleita kohden ammattimaisempaa arkea ja kestävämpää kasvua.

Nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin. Yhdessä

VisiommeModernia huippu-urheilua – asettaa Kansallisen kokonaisuuden tulevaisuuden suunnan ja tavoitteet.

Moderni merkitsee meille tasa-arvon ja yhteisöllisyyden vahvistamista ja huippu-urheilu tinkimätöntä ammattimaisuutta ja korkeaa suorituskykyä.

Tämä vaatii sitoutumista, jotta voimme yhdessä saavuttaa tavoitteemme ja nostaa suomalaisen naisten pelaaman jalkapallon uudelle, kansainväliselle tasolle.

Missiomme on vahvistaa edellytyksiä naisten pelaaman pääsarjajalkapallon kasvulle ja menestykselle Suomessa.

Tässä korostuu niin Kansallisen organisaation oma rooli ja jatkuva kehitys kuin entistä tiiviimpi yhteistyö seurojen kanssa. Liigan ja seurojen kumppanuuden ytimessä on kaupallisten mahdollisuuksien parempi hyödyntäminen. Tämä mahdollistaa riittävät resurssit ja niiden tehokkaan kohdentamisen pitkäjänteisesti urheilulliseen kehitykseen.

Arvomme – tahto menestyä, tasa-arvo, rohkeus, yhdessä.

Nämä arvot luovat yhteiset periaatteemme, joiden pohjalta koko jalkapalloyhteisö voi toimia. Ne ovat toimintamme ydin, ohjaavat päätöksiämme, toimenpiteitämme ja asennetta, jolla teemme työtä.

Toimenpiteet – tavoitteista teoiksi

Uuden strategiakauden päätavoitteet ovat osaamisen, laadun ja vetovoiman kehittäminen. Tavoitteet ohjaavat toimintamme suuntaa, mutta muutos ja kehitys vaativat myös konkreettisia tekoja. Olemme määritelleet strategiakaudelle tavoitteista ja kriittisistä menestystekijöistä johdetut seitsemän keskeistä avaintoimenpidettä

  1. Käynnistämme kehitysohjelman kiihdyttämään pääsarjaseurojen      taloudellista kasvua ja kaupallista osaamista.
  2. Määrittelemme huippuseurakriteerit edesauttamaan ammattimaisuuden kehittymistä.
  3. Vahvistamme Kansallisen omaa organisaatiota vastaamaan tulevaisuuden osaamis- ja resurssitarpeita.
  4. Kehitämme kilpailutoimintaa huippu-urheilun vaatimusten mukaisesti.
  5. Tuemme seurojen kykyä edistää pelaajien kokonaisvaltaista hyvinvointia.
  6. Tehostamme markkinointia ja luomme innovatiivisia sisältöstrategioita.
  7. Syvennämme kumppanuuksia kehittämällä uusia yhteistyömuotoja.

Seuratukimalli 2025–2028

Uusi strategiakausi pitää sisällään seuratukimallin, joka on keskeinen osa tuoretta strategiaa. Sen tavoitteena on tukea pääsarjaseuroja kaupallisen osaamisen ja tulovirtojen kasvattamisessa.

Pyrkimyksenä on vahvistaa seurojen organisaatiorakennetta myynnin ja markkinoinnin osa-alueilla ja parantaa seurojen kykyä toimia taloudellisesti kestävällä pohjalla.

Pitkällä aikavälillä seuratukiohjelman tarkoitus on edistää koko pääsarjan kilpailukykyä ja ammattimaisuutta.

– Naisten pääsarjajalkapallon kehittämiseen suunnattu ohjelma ei ole vain tärkeä askel kohti tulevaisuutta, vaan myös konkreettinen investointi, joka tukee seuroja niiden nostaessa osaamistaan seuraavalle tasolle. Meidän on luotava selkeät rakenteet ja resursseja, jotka tukevat kasvua ja kestävää kehitystä, Kansallisen Liigan puheenjohtaja Mariet Louhento toteaa.

– Tämä mahdollistaa sen, että seurat voivat tehokkaasti hyödyntää uusia tulonlähteitä, investoida pelaajien kehittämiseen, kilpailutoimintaan ja organisaation kasvuun.

Tukikauden kesto on neljä vuotta – 1.1.2025 – 31.12.2028, ja seurat voivat hakea tukea kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Seuratukimalli jakautuu kahteen tukitasoon. Seurat jaetaan kahteen koriin perustuen pistetykseen. Suurin painoarvo hakemuksissa oli viime kausien kaupallinen kasvu ja kaupallisten suunnitelmien laatu.

Kori 1: Valitaan neljä (4) seuraa, joista kukin saa vuosittaisen 30 000 euron tukisumman.

Kori 2: Valitaan neljä (4) seuraa, joiden vuotuinen tukimäärä on 15 000 euroa.

Ohjelma on rahoitettu UEFA:n ja Palloliiton toimesta ja sen kokonaisrahoitus tukikauden alkaessa on 180 000 euroa vuositasolla.

Kehitysohjelman suunnittelu käynnistyi jo vuoden 2022 lopulla, kun Kansallisen Liigan puheenjohtaja Mariet Louhento osallistui Lausannen yliopistossa järjestettyyn UEFA:n koulutukseen.

– Olen todella tyytyväinen siihen, että Palloliitto on mukana tässä hankkeessa, jonka rahoitus mahdollistui UEFA:n Women’s League Development Fundin avulla. Ohjelma on tärkeä askel kohti kestävää kehitystä, ja seurojen kyvykkyyksien kasvattamista ja uskon sen tuovan konkreettista hyötyä sekä seuroille että pääsarjalle, Louhento jatkaa.

Valituille seuroille asetetaan tukikauden ajaksi toiminta- ja tuloskriteerit, joiden saavuttaminen on edellytyksenä tuen jatkumiselle täysimääräisenä tukikauden loppuun.

Toiminta- ja tuloskriteerien tavoitteena on varmistaa seuratukien kohdennettu vaikutus naisten edustusjoukkueiden taloudelliseen toimintaan.

Ensimmäisen puolivuotisjakson aikana tuen avulla palkatun myynti- ja markkinointikoordinaattorin vastuulla on laatia naisten edustusjoukkueen kaupallinen strategia (kori 1) tai kaupallinen suunnitelma (kori 2), jotka tukevat seuran taloudellista kehitystä ja kaupallisten tavoitteiden saavuttamista.

Koriin 1 valitut seurat (aakkosjärjestyksessä):

HJK
HPS
PK-35 Vantaa
Åland United

Koriin 2 valitut seurat (aakkosjärjestyksessä):

JyPK
KuPS
PK-35
VIFK

STRATEGIA 2025-28

Kuva: Jyri Sulander

Search