Tulevaisuuden Tähdet -leiri Imatralla oli suurmenestys – mukana peräti 60 tyttöpelaajaa
Imatralla järjestettiin 23.–24. lokakuuta Tulevaisuuden Tähdet -leiri. Imatran Palloseuran järjestämälle leirille oli hurjaa kysyntää ja tyttöpelaajia oli valmentamassa useampi FC Hongan päättyneen kauden liigapelaaja.
Imatran Ukonniemi Areenan täytti keskiviikkona 23. lokakuuta alkaen jalkapallon riemu, kun kaksipäiväinen Tulevaisuuden Tähdet -leiri pyörähti käyntiin. 2017–2009 syntyneille tytöille tarkoitettu leirikokonaisuus oli alusta asti huippusuosittu ja paikalle saapui lopulta 60 innokasta tyttöpelaajaa.
Päivät sisälsivät paljon erilaisia jännittäviä pelejä ja harjoituksia. Tytöt jaettiin neljään ikäryhmään, joissa kukin pelaaja sai mahdollisimman paljon henkilökohtaista huomiota ja mahdollisuuden kehittää taitojaan huippupelaajien ohjauksessa.
Imatralla tyttöjä ohjaamassa oli yhteensä neljä päättyneellä kaudella FC Hongassa Subway Kansallista Liigaa pelannutta pelaajaa – Paula Myllyoja, Wilma Sjöholm, Neela Antikainen ja Jelena Todoshchenko.
– Oli helppo päätös lähteä. Alun perin annoin mahdollisuuden näille meidän nuoremmille koutseille ja sanoin lähteväni mielelläni mukaan, jos on tarvetta. Näin lopulta kävi ja todella innoissani lähdin tänne, kertoi Myllyoja Yle Radio Suomen Urheiluilta -ohjelmassa.
– Pelaajat eri kaupungeista ja joukkueista asettuvat ryhmiin ja he saavat kokemuksia ja onnistumisia yhdessä. Siitä tulee hieno fiilis. Muistan itse juniorivuosilta, miten paljon jännitti mennä leireille, joista ei etukäteen tuntenut muita.
Myllyoja kertoo naisten ja tyttöjen pelaaman jalkapallon esille nostamisen olleen hänelle aina sydämenasia ja eräänlainen tärkeä arvo ihan arjessa.
Hänen mielestään paljon on muuttunut niistä vuosista, kun hän itse oli junioripelaaja, mutta tehtävää riittää.
– Omasta lapsuudestani tämä on muuttunut kyllä todella paljon. Onneksi näin. Olisihan se aika surullista sanoa, että 35 vuotta olisi mennyt ilman muutoksia.
– Kyllä tässä edelleen on sellaisia samankaltaisia asenneilmapiiriongelmia. Vähätellään sitä naisten ja tyttöjen pelaamaa jalkapalloa. Se on jollain tapaa tiukasti siellä meidän kulttuurissamme, että tällainen urheilu olisi vähemmän urheilua.
Myllyoja kuitenkin korostaa, että paljon on toki asiat parantuneet. Hän kertoo arvostavansa kaikki ”iskävalmentajia”, mutta hänen lapsuudessaan kyse oli enemmän ihmisistä, jotka tulivat mukaan koska ei ollut ketään muutakaan. Nyt Myllyojan mielestä on aivan eri tavalla koulutusta saaneita valmentajia tyttöjenkin puolella.
Sanoista tekoihin
Tulevaisuuden tähdet -ohjelman kautta junioripelaajille halutaan tarjota esikuvia, yhteisö ja mahdollisuus tulla osaksi kotimaista huippujalkapalloa.
Imatran Palloseuran valmennusosaamisen kehittäjä ja miesten edustusjoukkueen päävalmentaja, Santeri Piirainen, kertoi Urheiluilta -ohjelmassa konkreettisten suorien esikuvien puuttuvan Etelä-Karjalan alueelta.
– Täällä Imatralla, Lappeenrannassa ja muutenkin Etelä-Karjalassa – tytöt eivät pääse oikein koskaan näkemään naisten pelaamaa jalkapalloa. Täällä on ainoastaan Kolmosen tasoisia joukkueita, joskus ollut Kakkosen joukkueita. Eikä seurajohtajia edes kiinnosta, miten niillä joukkueilla menee.
Piiraisen mukaan nämä naisjoukkueet joutuvat rimpuilemaan vuodesta toiseen oikeastaan ilman minkäänlaista tukea. Vapaaehtoiset kuormittuvat ja ihmiset väsyvät. Eivätkä ne toimijat, jotka ovat pitkään tehneet pyyteettä töitä, saa ansaitsemaansa arvostusta.
– Aina on puhuttu kauniita sanoja, mutta teot ovat jääneet kohtalaisen minimiin. Olin kolme vuotta pois täältä Etelä-Karjalasta ja ajattelin asioiden menneen eteenpäin tuona aikana. Näin ei valitettavasti ollut käynyt.
– Tänä kesänä minulla oli sellainen kohtaaminen jalkapallokentällä, joka herätteli ajattelemaan enemmän. Meillä oli jalkapalloleiri Imatralla ja meidän seuramme tyttöpelaajat kysyivät miksi tytöillä ei ole omaa leiriä – miksi he joutuvat aina sopeutumaan ja menemään poikien ehdoilla.
Piirainen halusi tehdä asialle jotakin ja perusseuratyön ohessa hän alkoi sanoista tekoihin. Piirainen otti yhteyttä Palloliittoon ja Subway Kansallisen Liigan kehityspäällikköön Minna Kauppiseen. Tulevaisuuden Tähdet -ohjelma oli Piiraiselle ennestään tuttu hänen ajaltaan Helsingissä. Ohjelma on tavoittanut todella paljon tyttöjä Etelä-Suomen alueella ja niillä alueilla, joilla on pääsarjajoukkue.
Etelä-Karjalassa sellaista ei ole, mutta leiri nousi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Kysyntää riitti heti alkuhetkistä asti.
– Olen yllättynyt siitä, että saimme näin paljon tyttöjä paikalle. Kyseessä on kuitenkin syyslomaviikko ja ihmiset ovat paljon reissussa. Aika myöhään lähdettiin vieläpä liikkeelle. Tuossa elokuun puolessa välissä aloimme suunnittelemaan leiriä.
– Nopeasti asiat etenivät ja innostus oli huomattavaa. Teen itse opettajasijaisuuksia imatralaisissa peruskouluissa. Siellä meidän tyttömme kyselivät aina – joka kerta, joka viikko, että milloin pelaajat julkaistaan ja ketkä tulevat leirille. He halusivat tietää, ketä kaikkia tänne tulee ja ketä he voivat fanittaa.
Piiraisen mukaan asia on iso Etelä-Karjalan alueen tyttöpelaajille, koska heillä ei ole esikuvia liiaksi asti jalkapallossa. Sosiaalisen median kanavissa päällimmäiseksi nousevat miespelaajat ja miesten joukkueet.
Nyt leiri toteutui ja se oli jättimenestys.
”Parasta oli, että leiri oli tytöille järjestetty”
Yksi mukana olleista tyttöpelaajista oli Inka Korpinen. Hän kertoo oppineensa leirillä uusia kikkoja ja saaneensa todella hyviä neuvoja erilaisiin pelitilanteisiin. Korpisen mielestä oikeastaan aivan kaikki oli mahtavaa, mutta erityisesti yksi asia nousee mieleen.
– Parasta oli, että leiri oli tytöille järjestetty ja valmentajina oli nimenomaan naispelaajia, sanoo Korpinen.
– Oli hienoa nähdä, jutella ja treenata suomalaisten huippupelaajien kanssa. Omat haaveeni ja tavoitteeni ovat myös tulevaisuudessa pelata jalkapalloa kansallisella tasolla sekä Helmareissa.
Korpisen mukaan onkin todella tärkeää saada konkreettisia esikuvia omien haaveidensa tueksi.
Subway Kansallisen Liigan kehityspäällikkö Minna Kauppinen jakaa kehuja Imatran Palloseuran suuntaan.
– Oli seuralta todella hieno aloite ja erittäin mielellään lähdimme laajentamaan Tulevaisuuden Tähdet -ohjelmaa myös muille alueille, joissa on tarvetta esikuville. Tytöillä on paljon erityispiirteitä, joita tulee huomioida, jotta palo lajiin voi syttyä – eikä esikuvien merkitystä tai innostavaa valmennusta voi vähätellä, Kauppinen kertoo.
– Kiitos kaikille 60 paikalle saapuneelle juniorille ja leirin mahdollistaneille!